Zsindely felrakás

Szerző: aczidor Kiadva: Zsindely felrakás Elkészítés dátuma: 2014-12-01 Találatok: 9039 Megjegyzés: 2

IKO zsindely felrakása a feladat? Komplett útmutatót talál itt.

IKO - zsindely felrakása

az egyszerű és időtálló tetőfedés kialakítása.

Zsindely felrakásaMik a legfontosabb kérdések? Mik a leggyakrabban elkövetett hibák? Mi a garancia az előírásos héjalás kialakítására?
Hogyan lehet Ön biztos abban, hogy kivitelezője megfelelő, gyári garanciát biztosító munkát végez?
Nos, amiben csak tudunk, mi segítünk. Sok százezer négyzetméter zsindely értékesítése, megannyi kérdés megválaszolása és sok gyári képzéssel a hátunk mögött bizton állíthatjuk, hogy a hazai zsindelypiacon is kiemelkedő tudásbázissal rendelkezünk, amit örömmel osztunk meg látogatóinkkal.

A következő fontos tudnivalókat kell megfontolnia a zsindely felrakása előtt:

IKO zsindely felrakási útmutató- Mivel a gyártó IKO Sales International nem vállal felelősséget a zsindely szakszerűtlen felrakásából vagy a tetőfelület nem megfelelő előkészítéséből eredő beázások esetén, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a gyári Alkalmazástechnikai Útmutatóban foglaltak maximális betartására. Ez a PDF dokumentum (2,5 MB) letölthető archivumunkból a baloldali logora kattintva. Nagyon fontos kritérium, hogy a zsindely nem alkalmazható közvetlenül a tetőtér szigetelése fölött, tehát a zsindely hordozó felülete (jellemzően ma már OSB lap) és a szigetelés között jól szellőztetett légrésnek kell elhelyezkednie.

- Fontos, hogy az árnyalatnyi színeltérések elkerülése érdekében azonos tetőfelületen soha ne keverjen különböző gyártási dátumú zsindelyeket. A gyártás dátuma az egész, gyári csomagolású raklapok előlapján, illetve minden egyes zsindely csomagon, azok oldalsó élén van feltüntetve.

- Mivel a zsindelyeket természetes anyagokból, pl. bitumen, olaj és kőzúzalék gyártják, ezek egymásra hatása egy folyamatosan változó végeredményt ad. Soha nem lehet egészen pontosan olyan színű zsindelyt gyártani, mint pár hónappal korábban. Ezért aztán az árnyalatnyi színeltérés a zsindely természetéből adódik és nem minősül gyártási hibának a gyártó állásfoglalása szerint. TIPP!: A színfoltok kialakulását könnyen elkerülhetjük, ha a zsindelylapokat véletlenszerűen szedjük fel 2-4 laponként, több (jellemzően 3-4) egyszerre felbontott csomagból. Az így összekevert zsindelyeket visszük fel a tetőre, és amikor ezek keverten kerülnek fel a tetőfelületre, nem tud egy nagy színblokk kialakulni.

- A zsindelysorokat az oromszegélynél midíg fél tagozatonként rövidített elemmel kezdjük és így haladunk egyre kisebb kezdőzsindellyel felfelé. A zsindelysorokat nem szanad eltolás nélkül felrakni, mert így blokkok alakulnak kia tetőn.

- Örökös téma, hogy a zsindely hátlapján található fólia csíkot el kell-e távolítani. NEM, ezek kizárólag csomagolási céllal kerültek oda, nincs feladatuk a zsindely leragadásakor.

Az egyetlen zsindely típus, amelynek hátoldaláról el kell távolítani a védőfóliát, az öntapadós hátoldalú zsindely. Ezek a zsindelyek nem tapadnának egymáshoz, ha fent hagynánk ezt a fóliát.

- A ragasztócsíkot a nap melege aktiválja a zsindely hátulján. Ha a felrakás hidegebb időben történik (tartsuk észben, hogy +5 C° alatt nem szabad zsindelyezni!) akkor kézi ragasztás szükséges, illetve extra ragasztót kell használnunk akkor is, ha nagy a tetőlejtés. Nagyon fontos, hogy az IKO által bevizsgált és jóváhagyott zsindelyragasztót használjunk, mert egyéb anyagok inkompatibilisek lehetnek zsindelyükkel és évek múlva hólyagosodást okozhatnak a zsindelytető felszínén..

- Ha nem akarjuk, hogy a csomagokban tárolt zsindelyünk a csomag felnyitása után szétszakadjon, akkor a csomagokat felnyitás előtt hajlítsuk meg. Ezzel segítjük a zsindelylapok szétválását a még zárt csomagban és amikor kinyitjuk azt, a zsindelyek már nem lesznek a felettük lévő öntapadó csíkhoz ragadva és szétszedéskor nem szakadnak be.

- Fontos, hogy ne lépjünk a zsindelytetőre forró időben, a lábnyomok kialakulását elkerülendő,

Lássuk, pontosan mire lesz szükségünk a zsindely felrakása során:

- Természetesen a legfontosabb az Ön által kiválasztott IKO zsindely

Armourbase Pro IKO zsindely alátétlemez- Minden tetőlejtés esetén javasoljuk zsindely alátétlemez használatát (a tökéletes végeredmény eléréséhez használjon IKO alátétlemezt!)

- A zsindely fogadófelületének ideális, modern anyaga az OSB lap

- A tetősíkok találkozásánál kialakuló vápák fedéséhez IKO Armourvalley vápatakaró lemez

- Bádogozások, eresz-, orom- és falszegély lemezek, kéménybádog

- Zsindelyszög - Nagyon fontos a megfelelő szög használata. A minimum hossz 25 mm kell hogy legyen, a szögeknek legalább 10 mm fejátmérővel kell rendelkezniük és rozsdamentesnek kell lenniük. A csavart és/vagy bordázott szögszár átmérőjének minimális mérete 3 mm. Fontos tudni, hogy a Cambridge Xpress és Xtreme zsindelyek felrakása esetén, illetve már meglévő zsindelyre történő rázsindelyezéskor (második zsindelyréteg ráhúzása) valamint a gerinc valamint az élgerincek szögelését legalább 30 mm hosszú szögekket kell használni.

- Bitumenes zsindelyragasztó - IKO Shingle Stick javasolt

- Szellőzők - A legfontosabb tartozék, a tető élettartamának egyértelmű meghatározója. A zsindelytető rétegrendjének kiszellőztetését hivatott elvégezni, megléte garanciális feltétel!!

 

Hogyan határozzuk meg az összes zsindelymennyiséget, amit vásárolnunk kell.:

Három tételből tudjuk kiszámítani, mennyi zsindelyt is kell vásárolnunk: A tetősíkok, a gerincek fedéséhez és a kezdősor kialakításához szükséges zsindelyek összmennyiségét kell kiszámolnunk. Lássuk, hogyan:

1. Meg kell állapítanunk, mennyi zsindelyre van szükségünk az összes tetősík lefedéséhez. Itt abból az értékből kell kiindulnunk, amit akár mi magunk, akár a tetőfedő vagy a tervező mérnök kiszámított nettó fedendő tetőfelületnek. Ez az összes tetősík nettó felületének összege. Mivel azonban az összes csomóponton megszakad a zsindelyfedés folytonossága, ezért ezeken a pontokon vágni kell a zsindelyt, ami hulladék keletkezését jelenti. A Jó hír, hogy -szemben a kettéflexelt cseréppel- az elvágott zsindely "leeső" darabja szabadon felhasználható a tető egy másik pontján, így minimálisra csökkenthető a valóban veszteségnek minősülő hulladék.
Tehát amennyiben egyszerű, részletektől mentes a tetőnk geometriája, úgy mindössze kb. 5% extra zsindelymennyiséget kell rászámolnunk. Amennyiben a tetőnk nagyon bonyolult, sok tetőtéri ablak, kémény, rengeteg kisebb-nagyobb tetősík alkotja, úgy max. 15%-os ráhagyással számoljunk. (Nem nagyon tudunk hibázni, mivel cégünk a megmaradt, sértetlen gyári csomagolásban telephelyünkre visszaszálított zsindelycsomagokat visszavásárolja)

Van még egy fontos befolyásoló tényező, ami felett sokan átlépnek, és ez a tető lejtése. A zsindelycsomagon az IKO feltünteti azt a fedett tető négyzetméter értéket, amit ideális esetben az adott zsindellyel leh lehet fedni, azonban ez egy maximális érték. Azt jelenti például, hogy a Superglass téglány zsindellyel 3 m2 tetőt lehet lefedni csomagonként, abban az esetben, ha a tető lejtésszöge 15°-os vagy annál magasabb. Azt javasoljuk azonban, hogy 20°-os tetőlejtés alatt sokkal jobban tolja össze a tagozatokat függőlegesen, ezzel sűrűbb, így biztonságosabb fedést alakítva ki. Ebben az esetben ugyan 2,6 m2 fedhető le egy csomaggal, de tetője biztonságosabb lesz hosszú távon.

Összefoglalásként tanulmányozza a lenti táblázatot, amely a zsindelytípusonként elérhető maximális tető m2-t, illetve a fedett m2 súlyt mutatja, temékenkénti bontásban.
zsindely felrakás, tetőlejtés táblázat

 

zsindely felrakás, gerincelem2. A második tétel, ami a vásárlandó zsindely mennyiségét növeli, a gerincek fedésére használt zsindely. Mivel sokféle vágási formát forgalmazunk, a legjobb, ha mindegyikhez azonos színű téglány zsindelyt vásárolunk gerincfedéshez. A téglány zsindely egy csomagjából 9 folyóméter gerincelemet tudunk kialakítani.

3. A harmadik zsindelymennyiség a kezdősor kialakításához szükséges zsindely. Erre a sorra tapad majd le az első zsindelysor. (NAGYON FONTOS! Ne használjon FORDÍTOTT KEZDŐSORT!!! A régi zsindelyesek elterjesztetették ezt a kártékony gyakorlatot, ami nem csak esztétikailag, de szakmai szempontból is végzetesen rossz!!) A téglány zsindely tagozatainak levágásával alakítjuk ki a kezdősor elemeit.

Ez a három mennyiség adja a vásárolandó zsindely mennyiséget.

 

Fontos tudnunk néhány kifejezést, amit a leírásban használni fogunk:

zsindely felrakás, kifejezések

 

A tetőfelület előkészítése

zsindely felrakás, tetőfelület előkészítése1. Hordozó felület

A tetőfelületnek simának, keménynek, száraznak és biztonságosan rögzítettnek kell lennie. Anyaga lehet jó minőségű rétegelt lemez vagy nem vetemedő faháncslemez, hazánkban leginkább OSB lap! Deszka használata esetén az maximum 15 cm széles lehet. Az alkalmazott fogadó felület vastagsága a szarufák egymástól mért távolságától függ. Kérjük ellenőrizze a helyi építési jogszabályokat. Minden faanyagot megfelelően ki kell szárítani beépítés előtt. A hordozó felületet megfelelően alá kell támasztani és eltolt rendszerben kialakítani. Nem megfelelően merev hordozófelületet biztosító anyag használata tetőmozgásokat eredményezhet, amelyek károsítják a zsindelyt.

 

zsindely felrakás, gerinc szellőző2. Szellőztetés, zsindely szellőző

Elengedhetetlen, hogy megfelelő szellőzési lehetőséget biztosítsunk a tető szerkezetben, amelyen keresztül a hő és a pára távozhat. Lehetővé kell tenni a szabad levegő áramlását a hordozófelület alja és a hőszigetelés között, az eresztől a gerincig.

zsindely felrakás, pontszellőző

A minimális nettó szellőzőfelület 15°- 25° tetőlejtés esetén 33 cm2, 25°- 85° tetőlejtés esetén 16 cm2 minden 1 m2 szigetelt tetőfelületre számítva (P), mindig egyenlő elosztásban az eresz és a gerinc között. (További információt az IKO Szellőzési brosúrájában talál.)

 

 

zsindely felrakás, zsindely alátét lemez3. Zsindely alátét lemez

Elkerülendő, hogy a tető egyenetlenségei kivetüljenek a kész zsindelyfelszínre, rögzítsük az alátétlemezt a lehető legsimábban, gyűrődésektől és hullámoktól mentesen, párhuzamosan az eresszel.

 

15°- 20° tetőlejtés esetén

zsindely felrakás, Armourbase Stick öntapadós alátétlemez1. lehetőség: Javasolt a teljes tetőfelület lefedése IKO Armourbase Stick öntapadó alátét vagy hasonló, modifikált nehézlemezzel, amely a teljes tetőfelületre ragad. A tekercsek végeinél 15, oldalainál 10 cm-es átfedést alkalmazzunk.

2. lehetőség: Javasolt a teljes tetőfelület lefedése IKO Armourbase Pro Plus zsindely alátét lemezzel, amely az átfedések 10 cm-es sávjában öntapadó réteggel van ellátva, így teljes vízzárást biztosít. Ezt az alátét lemez eljárást alkalmazhatjuk akár 9,5°-os tetőlejtéstől, ekkor azonban kizárólag Cambridge Xtreme, teljes hátoldalán öntapadó felülettel ellátott laminált zsindelyt alkalmazhatunk héjalásként. Ezzel 50%-os megtakarítást érünk el az alátétlemez árban, tekintve hogy nem kell dupla fedés kialakítanunk.


zsindely felrakás, Armourbase Pro alátétlemez3. lehetőség: Használjunk IKO Armourbase Pro alátétlemezt, dupla fedést alakítva ki a teljes tetőfelületen. Vágjunk egy 50 cm széles kezdősort, majd folytassuk a felrakást 50 cm-es átfedésekkel az oldalaknál és 30 cm-es függőleges átfedést a végeknél.

 

Armourbase Pro zsindelyalátét lemez21°- 85° tetőlejtés esetén:

A teljes tetőfelületet fedjük IKO Armourbase Pro alátétlemezzel vagy más, engedélyezett zsindelyalátéttel. Az alátétet az eresszel párhuzamosan, 10 cm-es vízszintes és 15 cmes függőleges átfedéssel rögzítsük.Az Armourbase Pro, Stick és ECO alátétlemezeken előre nyomtatott 10 cm-es átfedési jelölést található a könnyebb pozícionálás érdekében. Épp annyi szöget használjunk, amennyi a helyén tartja az alátétet.

 

85°- 90° tetőlejtés esetén: Nincs szükség alátétlemezre. Kizárólag Shield és Cambridge Xtreme zsindely használható.

 

 

 

Az oldal feltöltés alatt áll. Folyt. köv.

Hozzászólások

Létrehozta 2015-10-13 18:52:13 Posztolta: Czidor Andrea Hozzászólás link
Kedves András! Köszönjük hogy az IKO zsindelyt és cégünket választotta! A zsindely hátoldalán lévő fólia csíkot egyetlen egy esetben kell eltávolítani, mégpedig a teljes hátoldalán öntapadó zsindelyek esetében. A Cambridge Xpress zsindely NEM ilyen, és abból kiindulva, hogy Ön fólia „sáv”-ot említett, nincs szükség annak eltávolítására. Azt jól látja, hogy a fólia feladata a raktározás során a zsindelyek összetapadásának megakadályozása, de a felrakással ez a feladat és a fóliacsík funkciója megszűnik. Tehát a fólia csíkot SOHA nem kell eltávolítani felrakás előtt. Amennyiben a teljes hátoldal fóliával fedett, mert a vásárolt zsindely teljes hátoldalán öntapadó típus, úgy a fóliát természetesen el kell távolítani felrakás előtt. Ilyen zsindely típusok: IKO Armourshield, BiberShield, DiamantShield, Cambridge Xtreme (NEM Xpress!) Skyline, StormShield zsindelyek. A letölthető, zsindely felrakás során követendő és zsindelyezés esetén egyedül irányadó IKO Alkalmazástechnikai Útmutató letölthető weboldalunkról. Módosítottuk a blogbejegyzés szövegét és a PDF logóra kattintva már letölthető a zsindely felrakási útmutató. Még egyszer köszönjük hozzászólását! Czidor Andrea
Létrehozta 2015-07-16 21:39:44 Posztolta: Módos András Hozzászólás link
Tisztelt ACZIDOR! IKO Cambridge zsindelyt vásároltam A zsindely hátlapján van egy sáv amire 3 nyelven írva vagyon: "Ne tépd le a fóliát" gondolom ez csak a raktározásig érvényes és felrakáskor ezt a fóliát el kell távolítani - gondolom én. A másik észrevétel jó lenne egy valóban letölthető kinyomtatható részletes használati útmutató ami adott esetben a szakember kezébe nyomok hogy így és így rakja fel a zsindelyt. Köszönettel Módos András

Hozzászólás

Biztonsági kód


Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421