Zsindely felrakás - az 5+1 leggyakoribb hiba

Szerző: aczidor Kiadva: Zsindely felrakás Elkészítés dátuma: 2017-11-29 Találatok: 23098 Megjegyzés: 1

Zsindely felrakása

Lássuk, melyek a "legközkedveltebb" hibák, amiket zsindely felrakása során a legtöbben elkövetnek. Mire figyeljünk, mik a leggyakrabban elnézett buktatók, amik később nagyon költséges és rengeteg időt, energiát és pénzt felemésztő javítási munkálatokat eredményeznek. Hogyan kerüljük el a zsindely felrakás során a tökéletes zsindelyfedés kialakításának útjában álló akadályokat? Íme a lista:

 

Hiba Nr.1: SZELLŐZÉS KIALAKÍTÁSÁNAK HIÁNYA

Messze, magasan és elsöprő fölénnyel vezeti a hibák mezőnyét ez az egyszerűen kiküszöbölhető, mégis hallatlanul nagy gondokat okozó kivitelezési hiba. Sokan gondolják a szellőzés kialakításának igényét valamilyen úri huncutságnak, a kereskedő olyan irányú törekvésének, hogy még egy kis extra összeget húzzon ki a vevő zsebéből vagy a gyártó mesterkedésének, hogy megnehezítse, felesleges aprómunkával terhelje a kivitelező, tetőfedő amúgy sem felhőtlen életét.

Mondanunk is felesleges, hogy ezek egyike sem állhatna messzebb az igazságtól. A szellőzésnek a zsindelytető esetén fontos, megkerülhetetlen, garanciális feltételt szabó feladata van, amit senki, sem a vásárló, sem a kereskedő, de leginkább a kivitelezést végző szakember sem bírálhat fölül.

Mi a szellőzés feladata és miért annyira fontos, hogy a gyártók ettől (is) teszik függővé a garanciát? Nagyon fontos megértenünk, mit is kell kiszellőztetnünk egy zsindelytető esetében. Nem a zsindelyrétegek vagy a zsindely és az alátét, még csak nem is az alátét lemez és az OSB közötti rétegeket szellőztetjük. Szintén nem a padlástér, tetőtér, tetőzug légmozgásának kialakítása a cél. A zsindelytető szellőzésével a fogadó felület (jellemzően OSB, de lehet deszkázat is) ALSÓ FELÜLETÉNEK kiszellőztetését kell megoldanunk. Tehát a padlástér felől látható deszkafelület alatt kell tudnia áramlani a levegőnek, mintegy 3-5 cm vastag légrésben, megszakítás és akadályoztatás nélkül. Nem segít az, ha "hideg padlás" fölött van a zsindelytető, mert azt is ki kell szellőztetni. Nem segít az sem, ha az oromfalon van egy vagy két lyuk, amin "mindig nyitva az ablak...". Olyan, rendszerszintű szellőzést kell kialakítani, amely biztosítani tudja, hogy a légvonat az eresz mentén, annak teljes hosszában folyamatosan kiképzett beömlő nyíláson belépve, a nap melege által hajtott kürtő-hatás segítségével megszakítás nélkül tud végigáramlani a fogadó felület alsó felszínén a gerincig, ahol a rendszertartozékokkal vízzáró módon kiképzett kiömlő nyíláson át hagyja el a tetőszerkezetet, magával sodorva a házban keletkező párás, meleg levegőt.

És még nincs vége... Ha a lelkiismeretes tetőfedő, tudása legjavát adva előírás szerint elvégzi a szellőzés kialakítását, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a tetőtér beépítését végző többi szakember később elzárja valamivel a légrést. Ilyen hibák szoktak lenni a beömlő nyílás felfalazása vagy a kőzet- vagy üveggyapot szigetelés besajtolása a légrésbe fel, egészen a fogadó felület, OSB alsó részéig. Az így leblokkolt légrés természetesen képtelen eleget tenni előírt funkciójának és gyakorlatilag nem létezőnek tekinthető. Nagy tehát ebben a kérdésben az építkezést koordináló felelős szerepe, legyen az akár építésvezető szakember, akár "laikus" háztulajdonos, akinek végig kell követnie a tetőszerkezet kialakításának minden fázisát és biztosítania kell, hogy a zsindelyfedésben szabályosan kialakított légrés a project végső befejezéséig intakt és tökéletesen működő maradjon.

 

Hiba Nr.2: SZÖGELÉS HELYE

"A zsindely nem való erre az éghajlatra, letépi az erős szél!!" Hányszor hallottuk már ezeket az érveket... de van egy jó hírünk: NEM IGAZAK! A zsindelyt Észak-Kanada zord tájaitól a tornádók sújtotta Dél-Miami trópusi paradicsomáig használják hosszú évtizedek óta. Milliárd négyzetméterek kerülnek fel zsindelyből úgy az amerikai kontinensen, mint szerte a világon minden évben. Az is igaz azonban, hogy a jól funkcionáló zsindelyfedés kialakításának megvannak a szabályai.
Ilyen szabály a szögelés helye, minősége, anyaga. A zsindelyszögnek a következő specifikációval kell bírnia: minimum 1 cm fejátmérő, csavart vagy mángorolt szár, rozsdamentes anyag és minimum 20 mm szárhossz. Ha megtaláltuk az ideális szöget, fordítsunk megkülönböztetett figyelmet a szögelés pontos helyére.
Minden zsindelytípusnál és tetőlejtésnél pontosan meghatározásra került a szabályos szögelés helye és a használandó szögek mennyisége zsindelylaponként. ETTŐL ELTÉRNI TILOS! Ebben határozza meg a gyártó, hogy az adott vágási formán belül hol és hány darab szöggel kell rögzítenünk az egyes zsindelylapokat. Ha nem így történik a rögzítés, annak nagyon komoly következményei lesznek.
Miért? Mert a zsindelylapok elsődleges rögzítését a szögelés látja el, egymáshoz ragadásuk később, a nap által aktivált ragasztó felület (pont vagy teljes hátoldal) működésbe lépésekor történik, de még ezután is a szögelés rögzíti a kettős zsindelyfedést a tetőszerkezethez.

Mit lehet elrontani a szögeléskor?
a. Kevés szög használata. Átlagban zsindelylaponként minimum 4 darab szög kell a rögzítéshez, nagy lejtésszög esetén több is. A pontos előírásokat a termék csomagolásán találja az IKO zsindelyek esetében. Elég egyértelmű, hogy ha valamit 4 szög tart a helyén, azt nem ütjük fel két szöggel... ez nem kíván több magyarázatot. A konyhaszekrényt sem egy csavarral rögzítjük fel a falra.
b. Magas szögelés. (High nailing) Ha az előírtnál magasabban, a zsindely tetejéhez közelebb szögelünk, akkor a lenyomódó szög feje pár tized milliméterrel megemeli a zsindely alsó élét, lehetővé téve hogy a szél belekapjon és letépje, illetve hogy port hordjon a zsindelylap alá, lehetetlenné téve a továbbiakban a ragasztó felületek egymáshoz tapadását. Extrém alacsony tetőlejtés esetén akár negatív lejtésű vályú is kialakulhat itt, ami télen a víz visszafagyását eredményezi és ezzel a zsindely vízzárását szüntetheti meg. Szintén probléma lehet magas szögelés esetén, hogy csak a felső zsindelylapot ütjük át, nem pedig mindkét réteget, ami a zsindely letépődéséhez vezethet.
c. Alacsony szögelés. Amennyiben az előírtnál alacsonyabban, a zsindely alsó, látható széléhez közelebb szögelünk, úgy azt kockáztatjuk, hogy a zsindelyszög feje láthatóvá válik, kitéve az időjárás hatásainak és idővel korrodál, elkorhad, feje leválik és így a zsindely rögzítő funkcióját már nem látja el, ami természetesen a tetőről való letépődést, viharkárt eredményez.
 

Hiba Nr.3: VÁPÁK KIALAKÍTÁSA

A tetősíkok találkozásainál kialakuló völgyet vápának hívjuk. A tető geometriájának természetes eredménye, hogy a vápákban gyűlik össze a legnagyobb mennyiségű csapadék, ráadásul koncentráltan, egy esésvonalba gyűjtve, hiszen mindkét tetősík vízgyűjtő területe ide vezeti be a folyadékot. Természetes tehát, hogy ez a tető vízzárás szempontjából legérzékenyebb pontja.
Hajmeresztő mégis, milyen sokszor látni olyan vápa kialakításokat, amelyek nem csak az előírásoknak, de a józan paraszti észnek is ellentmondanak. TILOS természetesen bármilyen vágást ejteni a vápában, annak esésvonalától számított min. 30 cm-en belül. (Hiába ragasztjuk utána zsindelyragasztóval, "sziló"-val, PUR habbal és egyéb csodaszerekkel...)
Amennyiben fonott vápa kialakítást tervezünk, úgy kövessük az IKO zsindely Alkalmazástechnikai Útmutatójában leírt eljárást. (Természetesen minden esetben ezt kövessük... :-) )
Ha nyitott vápát készítünk, legalább 50 cm széles vápalemezt vagy zsindely színekkel megegyező Armour Valley vápatakaró lemezt használjunk. Ilyenkor fordítsunk kiemelt figyelmet a vápa zsindely alátétlemez kialakítására!!
Cambridge Xpress zsindely fedés esetén készítsünk un. Kaliforniai vápát, amely a legesztétikusabb megjelenése mellett a legkisebb hibázási lehetőséget adja a kivitelezés során. Hogyan készül ez a fedés? Kattintson a linkre --> Kaliforniai Vápa kialakítása

 

Hiba Nr.4: FÜGGŐLEGES FAL ZSINDELYEZÉSE

A zsindely valóban nagyon sokoldalú fedőanyag, így alkalmas pl. függőleges falak fedésére is. DE NEM MINDEN ZSINDELY!!! Erre a felhasználási területre kizárólag olyan zsindelyt használhatunk, amelynek a teljes hátoldala öntapadó réteggel van ellátva, így biztosítva a függőleges szög miatti kis összeszorító erő ellenére a teljes tapadást. Ilyen zsindelyek az IKO Armourshield, Stormshield, Bibershield termékei, amelyek amellett, hogy függőleges falra is rakhatók, 220 km/h sebességig szélállók.
Mi történik "sima", tehát mindössze öntapadó pontokkal gyártott hódfarkú vagy téglány zsindely függőleges falra rakása esetén? Mivel a nagyon nagy "tetőlejtés" (90°) miatt a zsindelyek függőlegesen lógnak, így nem ébred olyan erő, ami egymáshoz préselné őket, ezért a nap melege által aktivált öntapadó pontok nem tudják ellátni feladatukat, azaz odaragadni a felettük lévő zsindely alsó felületéhez. Mondani sem kell, hogy ez azt eredményezi, hogy a zsindelyek egy darabig elállnak egymástól, aztán egy nagyobb vihar során búcsút intenek a falnak...

 

Hiba Nr.5: RAGASZTÓ VÁLASZTÁS

Sok mindent hívnak zsindelyragasztónak. Nem szeretnénk gyártmány- vagy cégneveket felsorolni, ami tény, hogy az IKO laboratóriumában bevizsgált, Magyarországon forgalmazott és zsindelyragasztónak nevezett termékek közül egyetlen egy sem ment át a kompatibilitási teszten. Magyarul egyik termék sem megfelelő az IKO zsindelyek szakszerű ragasztására, tömítésére.
Hogy miért? Nos, látszatra a tubusból kipréselt fekete massza minden termék esetében azonos külső jegyeket mutat, ugyanúgy néz ki. Mégis, az IKO Shingle Stick ragasztója az egyetlen, amely rendszerazonos bitumenből készült és mint ilyen, semmiféle kémiai reakcióba nem lép az idő során a zsindely bitumenével, mindössze fizikai ragasztást indukál.
Mi történhet nem rendszerazonos ragasztó használatakor? Természetesen a különböző gyártók nem egyeztetnek saját termékeik beltartalmi értékeinek vonatkozásában, ezért az egyes termékek - külső hasonlóságuk ellenére - nagyban eltérhetnek beltartalmi értékeik tekintetében. Az egyes alkotórészek, leginkább a bitumen viszkozitását (folyékonyságát) biztosító szerves oldószerek aránya és fajtája meghatározó lehet a zsindely bitumenével való összeférhetetlenség szempontjából.
A nem megfelelő ragasztó agresszív oldószere idővel kémiai reakcióba lép a zsindely bitumenével és a keletkező gázok olyan buborékokat hoznak létre, ami már a zsindely külső, látható felületén is jól kivehető. (angol szakkifejezése a "blistering") Az ilyen tető esztétikailag is és vízzárási funkcióját tekintve is erős kihívásokkal küzd és csak idő kérdése, mikor keletkeznek nagyobb problémák akár beázás, akár szélkitépés formájában.
Természetesen a rendszer azonos IKO Shingle Stick ragasztó esetén ilyen probléma nem merülhet fel. Az egy adott tetőnél használandó 15-20 tubus ragasztó összesen kb. 20,000.-Ft-os ára messze megéri a befektetést és elenyészőnek bizonyul egy zsindelyfedési projekt kb. 5-700,000.-Ft-os összköltségéhez viszonyítva.

 

Hiba Nr.+1: KÉPZETLENSÉG

Ez egy érzékeny terület. Mi is történik zsindelyezéskor? A háztulajdonos megbíz egy szakembert és ezután úgy gondolja, levették a terhet a válláról, neki mindössze annyi a feladata, hogy majd elkészültekor átveszi a csilli-villi új tetőt és boldogan él alatta. Ha majd valami baj üti fel a fejét, visszahívja a mestert, aki örömmel és boldogan kijavítja a hibát.
Ez csak a mesékben működik így. A tetőfedők, mesterek képzését minden gyártó, így az IKO is folyamatosan végzi, de lássuk be, sokkal kifizetődőbb a tetőn dolgozni és pénzt keresni, mint oktatásokra járni. A legtöbb tetőfedő követi a szakma újdonságait, képzi magát, hogy az országban honos tetőfedési eljárásokat elsajátítsa, de vannak olyan kivitelezők is, akik mindössze tapasztalataikra, a szakmában eltöltött hosszú időre hagyatkozva vállalják el egy-egy zsindelyfedés elkészítését a sok cserepes munkáik között. Végül is mennyire lehet bonyolult, igaz? Úgyis meg tudjuk csinálni, csináltunk már ennél bonyolultabbakat is... Ez a vezérelv.
(Zárójeles megjegyzés: Ebben a bejegyzésben tetőfedő szakemberekről beszélünk. Azt a pontot, amikor NEM szakmabeli "mester" végzi a tetőfedési, zsindelyezési munkát, nem érintjük. Ha kőműves, burkoló, szigetelő, gipszkartonos vagy a "jó kezű szomszéd" rakja fel az Ön zsindelyét, akkor az itt leírtak hatványozottan, sokszorosan és többszörösen érvényesek...)
Zsindelyezni valóban nem ördöngösség. De ez is egy szakma és attól, hogy valaki világbajnok cserepező vagy lemezfedő mester, abból még nem következik egyenesen, hogy akár a legegyszerűbb zsindelytetőt is meg tudja építeni 100%-osan követve a gyártó előírásait. Amint a fenti 5 pontból is látható, apró, könnyen elkövethető hibákból adódnak össze aztán a sok százezer vagy akár millió forintot felemésztő reklamációk, amikkel hiába fordulunk a gyártóhoz, hiszen az csak a zsindelyek gyártási hibától való mentességét tudja szavatolni, nem pedig a merész, de zsindelyezésben esetleg kevéssé jártas szakember elvégzett munkáját.

Jó hír azonban, hogy ez a hiba teljesen kiküszöbölhető. Hogyan?

I. Tájékozódjon! Ön, mint magánember, végfelhasználó megtehet mindent azért, hogy zsindelyfedése tökéletes, a gyártó IKO Alkalmazástechnikai Útmutatójának megfelelő legyen. Olvassa el a leírást és követelje meg tetőfedőjétől, hogy tartsa be azt. Mit kockáztat? A szakik esetleg pár napig minden lében kanál amatőr tetőfedőnek nézik, viszont a következő 20-40 évben tökéletes tető alatt lakik. Nem megéri?
II. Kérjen zsindelyes referenciákat a tetőfedőtől, ha lehet, IKO zsindellyel. Ne legyen rest megkeresni a referenciának megadott ház tulajdonosait, beszélgessen el velük a munka menetéről, a szakemberek hozzáállásáról.
III. Kérjen tőlünk szakember ajánlást, kivitelezési ajánlatot. Mi csak olyan kivitelezőket ajánlunk Önöknek, akik részt vettek az IKO Alkalmazástechnikai Tréningjén és lekérdezhető referenciákkal rendelkeznek.
IV. Vegye igénybe az online oktatás lehetőségeit. Nézze meg az IKO zsindely felrakás videóját (válassza a Magyar nyelvet a "Select a language" menüben), ha Cambridge Xpress zsindelyfedést tervez, akkor a Cambridge Xpress felrakási videót. 20 perc, de tele van hathatós szakmai segítséggel. Töltse le az IKO Alkalmazástechnikai Útmutatót zsindely felrakás témakörben és olvassa el valamint győződjön meg arról, hogy az abban leírtak valóban teljesülnek az Ön tetőjén.
V. Követelje meg ugyanezeket (IV. pont) tetőfedőjétől akkor is, ha ők a megszokott "Már harminc éve zsindelyezek!!" érvvel próbálnak kibújni ez alól.

Szeretnénk valamit tisztázni: NEM a szakképzett, gondos, munkáját körültekintően végző tetőfedő szakemberek ellen beszélünk. Rengeteg partnerünk van, akik ebbe a kategóriába tartozva folyamatosan, vevői megelégedettségét kivívva végzi munkáját. Célunk végfelhasználóink tájékoztatása az esetleges buktatókról!

Nos, dióhéjban ezek voltak a leggyakoribb hibák és azok elkerülésének módjai. Ha csak ezekre fordít mindenki kiemelt figyelmet, már 100%-kal nőni fog a megelégedett zsindelytető tulajdonosok száma és a bitumenes zsindely, mint fedőanyag lassan arra a megérdemelt szintre emelkedik a magyar tetőhéjalások piacán, amitől jelenleg sajnos még elég messze van.

Hozzászólás, kérdés, javaslat, vélemény? Amennyiben a fent felsorolt, zsindely felarakás, beépítés témával, a beépítés során elkövethető hibákkal és azok elkerülésével kapcsolatban észrevétele, kérdése vagy hozzászólása van, kérjük a lentebb található "Hozzászólás" űrlap kitöltésével jelezze azt felénk, hogy a kérdésekre adott válaszokkal segíteni tudjuk a témában érdeklődőket! (Kérjük ne felejtse el kitölteni a "Biztonsági kód" mezőt, ahova a képen látható karakter-sorozatot kell beírni annak bizonyításaként, hogy valódi személy érdeklődik. Köszönjük!)

 

 

(c) Minden jog fenntartva! Jelen blogbejegyzés a szerző (Czidor Andrea) szellemi tulajdona, egészének vagy bármely részének másolása, felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges! Idézni online publikációban csak a forrás következő pontos megjelölésével lehetséges, az azonos című oldalra (https://zsindely.net) mutató link elhelyezésével: "Forrás: http://zsindely.net"

Hozzászólások

Létrehozta 2015-10-13 18:17:43 Posztolta: Nagy Péter Bálint Hozzászólás link
Kedves Andrea! Köszönjük az átfogó, részletes leírást a zsindelyezés során előforduló hibákról. Valóban a leglényegesebb és leggyakrabban előforduló hibák kerültek itt feltárásra és az IKO zsindely gyártójaként szívből remélem, hogy érdeklődő és vásárló partnereik megfogadják tanácsait!

Hozzászólás

Biztonsági kód


Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421