Nyári melegben

Szerző: aczidor Kiadva: Zsindely felrakás Elkészítés dátuma: 2017-02-27 Találatok: 2721 Megjegyzés: 0

Az IKO zsindely kezelésének tudnivalói - nyári melegben. Tippek, trükkök.

Az IKO honlapján megjelent bejegyzéseket böngészve érdekes és fontos részleteket tudhatunk meg a zsindelyek felrakása, a helyes tárolás és beépítés témakörében.

Mint tudjuk, a zsindely kőolaj származékból, nevezetesen részben bitumenből készül. Mindannyian emlékszünk gyermekkorunk ragadós aszfaltfelületeire, amibe élvezettel mélyesztettük körmünket. Ez csaknem azonos a zsindely készítésekor használatos aszfalttal és éppúgy érzékeny a hőre, nyomásra.
Érdekes módon pont az a flexibilitás a zsindely gyenge pontja, ami a legkedvezőbb tulajdonságát adja: könnyen alakítható, extrém tetőformák kialakításához is tökéletes, nem reped, nem törik a szállítás során, könnyen vágható egy egyszerű zsindely szikével, ráhajlítható bármely élre és így tovább.
Ennek a hajlíthatóságnak azonban ára van. Ez a képlékenység viszonylag szűk mozgásteret enged pl. a betoncseréppel összehasonlítva, amire bármilyen időben bátran ráléphetünk, tárolásakor sem kell különös gondot fordítanunk a melegre.
Mit tehetünk tehát, hogy zsindelytetőnk ne váljon a forróság áldozatává?
Mindenek előtt szellőztessünk: lassan megunják olvasóink, hogy mindíg ez a téma köszön vissza, de nem lehet eleget hangsúlyozni. A kiszellőztetett zsindelytető ugyanis pont a dinamikus hőháztartása miatt „él” sokkal tovább, mint ki nem szellőztetett társai. A szellőzés hiányának egyik legnagyobb veszélye, hogy a nyári napsütés sokkal magasabb hőfokra tudja felfűteni a zsindelytető felszínét, mert hiányzik a deszkázat vagy OSB alsó felületének természetes hűtése. Nem szeretnék további részletekbe merülni, aki esetleg érdeklődik a téma iránt, olvassa el ebben a témában írt blogbejegyzésünket.
Az IKO zsindely tárolása elsődleges fontosságú a későbbi felhasználás szempontjából. A gyártó javaslata szerint a zsindelyeket fedett helyen, a nap közvetlen sugárzásától védve kell tárolni.
Egy másik fontos kritérium, hogy a zsindely raklapokat nem szabad egymáson tárolni, illetve ha átmenetileg erre nincs más lehetőség, úgy a két raklap közé olyan felületet kell kialakítani, amelyik elosztja a zsindely raklap súlyát az alatta fekvő raklap felső felszínén. Ilyen lehet pl. egy másik, felfordított raklap, vagy egy méretre vágott OSB lap.
Miért fontos ez? Egy zsindely raklap súlya kb. 1,44 kg és 1,700 kg között mozog. Ez azt jelenti, hogy az alsó zsindelylapokra még akkor is legalább 1,5 tonna nyomás nehezedik, ha a raklapok előírásszerűen vannak tárolva. Az IKO zsindely csomagok úgy vannak megtervezve, hogy ezt a nyomást a zsindelyek ki is bírják és az öntapadó pontok, a föléjük ragasztott védőfóliának köszönhetően nem ragadnak hozzá a felettük lévő zsindelyhez.
Amennyiben azonban két (netán még több) raklapot tárolunk egymáson, úgy a legalsó zsindelyekre már 3 tonnánál is nagyobb nyomás nehezedik, amit már nagyon nehezen tolerálnak a zsindelyek hosszú távon.
Szintén késöbbi reklamáció tárgya lehet, hogy a nem megfelelően (közdarab nélkül) egymásra helyezett raklapok lábai meleg időben belemélyednek az alsó raklap zsindely legfelső csomagjainak tetejébe, ami sérült zsindelyt eredményez. A jó hír, hogy bár ezeket a zsindelyeket valóban nem nagyon lehet már látható felület kiképzésére használni, viszont kezdősor kialakításához még felhasználhatjuk azokat.
A zsindely felrakása alulról fölfelé történik. Kikerülhetetlen tehát, hogy a már elkészült zsindelytetőre rá kelljen lépnünk a következő felület kialakításához. Ez még akkor is így van, ha járás, pallót építünk, és erről rakjuk majd fel a további zsindely sorokat. Fontos tehát jól megszerveznünk a munkát és amennyire csak lehetséges, kerülni a déli tűző napon történő munkavégzést. Amennyire lehetséges, korlátozzuk zsindelyezési munkáinkat a kora délelőtti és a késő délutáni órákra.
Miért fontos ez? A zsindely felszine akár 80°C-ra is fel tud melegedni, ami azt eredményezi, hogy a termék fő alkotó eleme, a bitumen, meglágyul és érzékennyé válik a fizikai behatásokra. Ilyenkor nagyon könnyű olyan sérüléseket okozni a zsindely tető felületén, ami később egy esetleges beázás kiinduló pontja lehet.
Reméljük a fenti információ segíti érdeklődőinket a lassan beköszöntő zsindelyezési szezon forró napjaiban a mind tökéletesebb zsindely fedés kialakításában!

A blogbejegyzés alapjául az IKO honlapján (www.iko.be/hu) található információ szolgált.


(c) Minden jog fenntartva! Jelen blogbejegyzés a szerző (Czidor Andrea) szellemi tulajdona, egészének vagy bármely részének másolása, felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges! Idézni online publikációban csak a forrás következő pontos megjelölésével lehetséges, az azonos című oldalra (https://zsindely.net) mutató link elhelyezésével: "Forrás: https://zsindely.net"

Hozzászólás

Biztonsági kód


Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421