Zsindely felrakása

Az IKO zsindely felrakása:

zsindely felrakásEz az oldal részletekbe menően foglalkozik a zsindely felrakása során legfontosabb tudnivalókkal, a beépítés szakszerűségét és a garancia meglétét szavatoló ismérvek tételes felsorolásával. Amennyiben Önnek fontos, hogy a vásárolt zsindely ne csak addig legyen tökéletes, amíg a tetőfedő felbontja a csomagot, hanem a kész héjalás is hosszú évtizedeken át szolgálja az Ön legnagyobb befektetésének, a házának védelmét, úgy olvassa végig ezt az oldal figyelemmel.
A zsindely élettartamát leginkább meghatározó tényező a beépítés szakszerűsége, a zsindely felrakás minősége. A piacon kapható tetőzsindelyek nagy többsége viszonylag homogén minőségi szinten mozog -bár az IKO zsindelyek ebben az összehasonlításban is kiemelkedőek- mégis találkozhatunk problémás, reklamációt eredményező héjalással. Ennek oka, hogy a zsindely fedés modern, viszonylag új technológia, amit az azzal dolgozó szakembereknek teljesen el kell sajátítani ahhoz, hogy tökéletes, hosszan tartó és problémamentes tetőfedést produkáljanak.zsindely tető szerkezeti kép

Az IKO minden lehetséges módot megragad arra, hogy a zsindely fedés mikéntjét mind a szakembereknek, mind pedig a megrendelő végfelhasználónak bemutassa és ebben cégünk, a VNV Kft. természetesen örömmel segédkezik. Az IKO weboldalán elérhető az online videó tréning, melynek témája a zsindely felrakása, ennek anyagát cégünknél DVD formában is át tudjuk nyújtani megrendelőinknek. A videót online megnézhetik a következő linkre kattintva (magyar nyelvű narrátorhoz válassza a "Language selection" legördülő menüből a "Hungarian - Magyar" pontot.) IKO zsindely felrakási útmutató megtekintése

Természetesen írásos, magyar nyelvű alkalmazástechnikai útmutatót is rendelkezésére bocsátunk megrendelőinknek. Ez le is tölthető PDF formátumban, a következő linkre kattintva: IKO bitumenes zsindely felrakása PDF.

Önnek, mint a zsindelyhez esetleg kevésbé értő magánvásárlónak saját, jól felfogott érdeke, hogy ha nem túl részletekbe menően is, de elmélyüljön a zsindely felrakása, a héjalás kialakítása technikájában és megkövetelje annak betartását kivitelezőjétől. Hiszen az Ön által szerződött tetőfedő a jövő hónapban már másik tetőn dolgozik, Ön lesz az, aki az adott zsindely tető alatt éli le az elkövetkező 15-30 évet, ezért annak tökéletes kivitelezése és garantáltan hosszú életartama az Ön számára a legfontosabb! Ezért fontos Önnek, hogy a zsindely felrakása szakszerűen történjen!!!

És most a lényeg: hogyan rakjuk fel az IKO bitumenes tetőzsindelyt?

 

Néhány általános tudnivaló:

  • Az IKO nem vállal felelősséget a zsindely szakszerűtlen felrakásából vagy a tetőfelület nem megfelelő előkészítéséből eredő beázások esetén. A zsindely nem alkalmazható közvetlenül a tetőtér szigetelése fölött, a zsindely hordozó felülete és a szigetelés között jól szellőztetett légrésnek kell elhelyezkednie.
  • Azonos tetőfelületen ne keverjen különböző gyártási dátumú zsindelyeket!
  • Az árnyalatnyi színeltérés a zsindely természetéből adódik és nem minősül gyártási hibának. Elkerülendő a színfoltok kialakulását a tetőn, a zsindelylapokat véletlenszerűen kell különböző csomagokból összeválogatni és átlósan felfelé haladva beépíteni.
  • Tilos a zsindelyeket eltolás nélkül felrakni!
  • NE távolítsa el a zsindelylapok hátulján található vékony fóliacsíkot. Kizárólag csomagolási céllal kerültek oda, nincs feladatuk a zsindely leragadásakor.
  • zsindely felrakás, öntapadó réteg fólia eltávolításaMindazonáltal a fóliát az öntapadós hátoldalú zsindelyekről a felrakás során el kell távolítani!
  • A gyár által felvitt ragasztócsíkot a nap melege fogja aktiválni. Kézi ragasztás szükséges hideg időben történő felrakáskor illetve nagy tetőlejtés esetén. A felhasznált bitumenes zsindelyragasztó csak az IKO által bevizsgált és jóváhagyott lehet.
  • A csomagokat felnyitás előtt hajlítsuk meg, így segítve a zsindelylapok szétválását.
  • A lábnyomok kialakulását elkerülendő, ne lépjünk a zsindelytetőre forró időben.

A következő anyagokra, szerszámokra lesz szükség a zsindely felrakása során:

- IKO zsindely, az Ön választása szerint

- Zsindely alátét lemez, ami lehet hagyomyányos (üvegfátyol erősítésű) vagy poliészteres

- OSB lap, ami a zsindely rétegrendjét hordozza

- Vápa fedésére IKO Armourvalley vápalemez vagy fém vápatakaró lemez

- Bádogozások, eresz-, orom- és falszegély lemezek, kéménybádog

- Zsindelyszög - minimum 25 mm hosszú, rozsdamentes szögek, 10 mm fejátmérővel. A szögszár átmérője minimum 3 mm és bordázott. A Cambridge HD típus és a gerinc valamint az élgerincek szögelését 30 mm hosszú szögekkel kell végezni.

- Bitumenes zsindelyragasztó - IKO Shingle Stick javasolt

- Szellőzők - A zsindelytető rétegrendjének kiszellőztetését hivatott elvégezni, megléte garanciális feltétel!!

 

Az összes szükséges zsindely mennyiség meghatározása:

A szükséges tetőzsindely mennyisége alapvetően három tényezőből áll össze.

1. A tető fedéséhez szükséges mennyiségű zsindely. Ez a számított nettó tetőfelület nagyságával és a tető szerkezetének bonyolultságától függően a ráhagyásokkal kialakított érték. Egyszerű tető esetén (pl. "kockaház" sátor- vagy nyeregtetővel) 5% körül kell a plusz zsindely mennyiséget számolni, míg egy bonyolult, sok tetőablakkal, részletgazdag tetőgeomatriával megálmodott tetőre 13-15%-ot is rá kell számolnunk a lehulló veszteség miatt.

Egy csomag zsindelyből általában 3 m2 körüli fedett tetőt lehet kialakítani, azonban sokan nem tudják, hogy az egy csomagból lefedhető felület mennyisége függ a tető lejtésszögétől!! Minél laposabb a tető, annál jobban össze kell tolni a zsindelylapokat egymásra, így hozva létre nagyobb átfedést, ami biztonságosabb vízzárást eredményez. Ilyenkor természetesen nem tudunk maximális mennyiségű tetőt lefedni az adott zsindelycsomagból.
Az alábbi táblázat mutatja, melyik zsindelytípus milyen tetőlejtések között használható, mekkora a látható felületük, mekkora felület fedhető velük csomagonként, valamint hogy egy fedett tetőnégyzetméter milyen súlyt jelent.
zsindely felrakás, tetőlejtés táblázat

 

zsindely felrakás, gerincelem2. A gerincek és élek lefedéséhez, valamint a kezdősor kialakításához szükséges mennyiségű zsindely. Itt kell kiszámolnunk azt a mennyiséget, ami a gerincek, élgerincek, kutyaólak gerinceinek fedéséhéz kell. A választott zsindely színével megegyező színű téglány zsindelyt kell vásárolnunk, amiből általában egy csomag 9 folyóméter gerinc fedésére elegendő.

3. A kezdősor kialakításához szükséges zsindelymennyiség. Itt is a választott zsindely színével megegyező színű téglány zsindelyt kell vásárolnunk, ebből egy csomag 21 folyóméter kezdősor kialakításához lessz elegendő.

Ez a három mennyiség adja a vásárolandó zsindely mennyiséget.

 

Fontos tudnunk néhány kifejezést, amit a leírásban használni fogunk:

zsindely felrakás, kifejezések

 

A tetőfelület előkészítése

zsindely felrakás, tetőfelület előkészítése1. Hordozó felület

A tetőfelületnek simának, keménynek, száraznak és biztonságosan rögzítettnek kell lennie. Anyaga lehet jó minőségű rétegelt lemez vagy nem vetemedő faháncslemez, hazánkban leginkább OSB lap! Deszka használata esetén az maximum 15 cm széles lehet. Az alkalmazott fogadó felület vastagsága a szarufák egymástól mért távolságától függ. Kérjük ellenőrizze a helyi építési jogszabályokat. Minden faanyagot megfelelően ki kell szárítani beépítés előtt. A hordozó felületet megfelelően alá kell támasztani és eltolt rendszerben kialakítani. Nem megfelelően merev hordozófelületet biztosító anyag használata tetőmozgásokat eredményezhet, amelyek károsítják a zsindelyt.

 

zsindely felrakás, gerinc szellőző2. Szellőztetés, zsindely szellőző

Elengedhetetlen, hogy megfelelő szellőzési lehetőséget biztosítsunk a tető szerkezetben, amelyen keresztül a hő és a pára távozhat. Lehetővé kell tenni a szabad levegő áramlását a hordozófelület alja és a hőszigetelés között, az eresztől a gerincig.

zsindely felrakás, pontszellőző

A minimális nettó szellőzőfelület 15°- 25° tetőlejtés esetén 33 cm2, 25°- 85° tetőlejtés esetén 16 cm2 minden 1 m2 szigetelt tetőfelületre számítva (P), mindig egyenlő elosztásban az eresz és a gerinc között. (További információt az IKO Szellőzési brosúrájában talál.)

 

zsindely felrakás, zsindely alátét lemez3. Zsindely alátét lemez

Elkerülendő, hogy a tető egyenetlenségei kivetüljenek a kész zsindelyfelszínre, rögzítsük az alátétlemezt a lehető legsimábban, gyűrődésektől és hullámoktól mentesen, párhuzamosan az eresszel.

 

15°- 20° tetőlejtés esetén

zsindely felrakás, Armourbase Stick öntapadós alátétlemez1. lehetőség: Javasolt a teljes tetőfelület lefedése IKO Armourbase Stick öntapadó alátét vagy hasonló, modifikált nehézlemezzel, amely a teljes tetőfelületre ragad. A tekercsek végeinél 15, oldalainál 10 cm-es átfedést alkalmazzunk.

 


zsindely felrakás, Armourbase Pro alátétlemez2. lehetőség: Használjunk IKO Armourbase Pro alátétlemezt, dupla fedést alakítva ki a teljes tetőfelületen. Vágjunk egy 50 cm széles kezdősort, majd folytassuk a felrakást 50 cm-es átfedésekkel az oldalaknál és 30 cm-es függőleges átfedést a végeknél.

 

Armourbase Pro zsindelyalátét lemez21°- 85° tetőlejtés esetén:A teljes tetőfelületet fedjük IKO Armourbase Pro alátétlemezzel vagy más, engedélyezett zsindelyalátéttel. Az alátétet az eresszel párhuzamosan, 10 cm-es vízszintes és 15 cmes függőleges átfedéssel rögzítsük.Az Armourbase Pro, Stick és ECO alátétlemezeken előre nyomtatott 10 cm-es átfedési jelölést található a könnyebb pozícionálás érdekében. Épp annyi szöget használjunk, amennyi a helyén tartja az alátétet.

85°- 90° tetőlejtés esetén: Nincs szükség alátétlemezre. Kizárólag Shield és Designer zsindely használható.

 

Az oldal feltöltés alatt áll. Folyt. köv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zsindely.net

Google+ By Andrea Czidor

VNV a Google+-on

Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421