TÖKÉLETES VÍZZÁRÁS – ARMOURBASE PRO PLUS ZSINDELY ALÁTÉTLEMEZ

Szerző: aczidor Kiadva: Újdonságok Elkészítés dátuma: 2016-11-30 Találatok: 1000 Megjegyzés: 0

Az IKO ismét élen jár a piac igényeihez igazodó termékfejlesztésekkel és megalkotta a tökéletes vízzárást jelentő zsindely alététlemezt, az Armourbase Pro Plus-t.

Az új építésű házak terén egész Nyugat-Európa abba az irányba tart, ahol a tetők lejtésszöge egyre kisebb, a házak jellemzően kubusokból összerakott térbeli alakzatok. Ehhez a modern, új formához is tökéletesen idomul a zsindely, azonban az egyre kisebb tetőlejtés előtérbe helyezte a megfelelő vízzárás kialakításának problémáját.

A zsindelytető előkészítésén múlik a siker nagyon nagy része. A zsindely felrakás egyik sarkallatos, mégis méltatlanul kis hangsúlyt kapó területe az alátéthéjalás kialakítása. Már itt eldől, hogy a kész tetőnk esztétikus és főleg tökéletesen vízzáró lesz-e.

(Zárójeles megjegyzés: zsindelyfedés alá NEM használható „kátránypapír”, bitumenes papírlemez, csupaszlemez. Nem használható továbbá semmilyen „tetőfólia” zsindelyalátétlemezként. Használjunk kizárólag zsindelyalátét lemez célra gyártott terméket.)

Miért kell zsindelyalátétlemezt használni? Nos, azért, mert a zsindely alátét lemez rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek biztosítják, hogy az elkészült zsindelytető vízhatlan lesz. Nevezetesen üvegfátyol hordozója szintetikus anyagból készül, így nem szívja magába a nedvességet, ezért nem vetemedik, púposodik. A papír alapú lemezek magukba szívják a vizet az un. kapilláris hatás révén és deformálódnak. Ekkor a felettük lévő zsindelyt felnyomják, így az is púpos lesz. Jó hír, hogy a papírlemez kiszáradván visszalapul…. a zsindely azonban az idők végezetéig púpos marad, gazdája nagy bánatára.
A másik, egyenlően fontos tulajdonsága a zsindely alátétlemeznek, ami egyedül alkalmas héjalási termékké teszi zsindely tető felrakása esetén, a bitumen tartalom. Az összes szög, amivel a zsindelyeket rögzítjük, átüti -természetesen- az alátétlemezt is, lyukat ütve rajta és mint ilyen, potenciális behatolási pontot generálva a víz számára. Ennek a lyuknak, illetve a lyukba befeszülő szög és a hordozó (OSB vagy deszka) anyaga közötti résnek a vízszigetelését, vízzárását látja el az a bitumen, amit a szög szára beütés közben a zsindelyről és a bitumenes alátétlemezről magával sodor, elken. Ezért elengedhetetlenül fontos a mángorolt szög használata, amely fokozza ezt a hatást, ráadásul mintegy ötszörös szögkihúzó erőt jelent a hagyományos szöggel szemben.

Miután megbizonyosodtunk az alátétlemez fontosságáról, térjünk ki a kiválasztás szempontjaira.

Hagyományos tetőlejtés esetén sok termékből választhatunk. Itt 20° és 90° közötti tetőlejtésről beszélünk, ahol használhatunk 1,5 vagy 3 mm vastag, hagyományos zsindely alátétlemezeket (Armourbase 15 és 30) illetve használhatjuk az Armourbase Pro poliészter hordozójú „eltéphetetlen” zsindely alátétlemezt.
Ilyen tetőlejtés esetén a szabályok az IKO Alkalmazástechnikai Útmutatójában világosan leírják, hogy kb. 10 cm-es átfedéssel kell rakni az alátétlemezt és „épp annyi” szöggel kell rögzíteni, amennyi fenn tartja a tetőn a terméket, amíg a zsindelyezést el nem végezzük. Mivel a zsindelyszögek mindegyike egyben rögzíti az alátétlemezt is, így több szögelésre valóban nincs is szükség.

Mi a helyzet extrém alacsony tetőlejtés esetén??

Jogos kérdés. Ahogy bevezetőmben említettem, egyre gyakoribb igénye az építtetőknek, hogy laposabb tetőket fedjenek be IKO zsindellyel.

15° és 20° között az IKO javaslata dupla, azaz 50 cm-es átfedéssel rakott hagyományos alátétlemez használata vagy teljes hátoldalán öntapadó réteggel fedett zsindely alátétlemez, az ARMOURBASE STICK felrakása, normál átfedéssel. Mindkét megoldás megfelelő, ám korántsem a leggazdaságosabb alátét kialakítás.

Nézzünk egy nagyon gyors számolást, mai árakon. Tételezzünk fel egy átlagos, 200 m2 felületű tetőt és nézzük meg annak alátétlemez igényét. Tegyük fel, hogy mintatetőnk 15°-os lejtéssel került kialakításra, tehát az ilyen lapos tető fedésére előírt IKO technológiát kell alkalmaznunk. (A 20 ill. 40 m2 extra mennyiségek a 10 cm-es átfedés miatt kerülnek felszámolásra.)

Termék

m2

ár

összeg

Armourbase Pro Plus

         220 m2

            457 Ft

         100 540 Ft

Armourbase Pro

         440 m2

            401 Ft

         176 440 Ft

Armourbase 15

         440 m2

            556 Ft

         244 640 Ft

Armourbase Stick

         220 m2

         1 207 Ft

         265 540 Ft

Armourbase 30

         440 m2

         1 001 Ft

         440 440 Ft

 

Az adatokból jól látható, hogy a hagyományos alátétlemez 4,5-szer annyiba kerülhet, mint a cikkünk tárgyát képező ARMOURBASE PRO PLUS termékkel kialakított héjalás. Még a leggazdaságosabb ARMOURBASE PRO alátétlemez használata is kb. 75%-al többe kerül, hiszen ezzel a termékkel, követve a gyártó IKO előírásait, kettős fedést kell kialakítanunk (50 cm-es átfedéssel), míg az öntapadó szélekkel ellátott, továbbfejlesztett változatát fektethetjük egy rétegben, széleit összeragasztva.

Mivel 15°-os tetőlejtés alatt nem javasol hagyományos zsindelyfedést az IKO, így valami más megoldás után kell néznünk azoknál a modern tetőknél, ahová még a 15°-os lejtésnél is kisebbet álmodott a tulajdonos és/vagy a tervező mérnök.

Ez a megoldás a címben említett ARMOURBASE PRO PLUS zsindely alátétlemez és a CAMBRIDGE XTREME zsindely verhetetlen kombinációja.

A CAMBRIDGE XTREME zsindely Európa első, öntapadó hátoldallal gyártott laminált zsindelye. Ennek a remek, megbízható és a legszélsőségesebb behatásoknak is ellenálló zsindelynek a leírása külön blogbejegyzést érdemel, így ezt később részletekbe menően fogjuk bemutatni. Keresse bejegyzésünket ebben a témában!

A kettős héjalás másik eleme, a zsindelyt támogató alátétlemez, ami már 9,5° tetőlejtéstől biztosítja a vízzárást, az ARMOURBASE PRO PLUS zsindely alátétlemez.
A 9,5°-os tetőre felrakott CAMBRIDGE XTREME zsindely alá nem rakható hagyományos alátétlemez. Ami az ARMOURBASE PRO PLUS-T kivételessé teszi, az a két hosszanti oldalán végig futó 10 cm széles öntapadó csík, amelyet védőfóliával láttak el. Ezt a felrakás során természetesen el kell távolítani a termékről. Ez a két öntapadó felület teszi a terméket teljesen vízzáróvá, hiszen nem pusztán az egymásra átfedett bitumenes alátétlemez gátolja a víz behatolását, de az aktívan összeragasztott átfedések gyakorlatilag egyetlen hatalmas vízzáró fóliává változtatják az alátétlemezt. Ilyen módon folytonosságot képező, aktív ragasztással egymáshoz rögzített alátétlemez mellett a zsindelyfedés a legextrémebb feltételek mellett is teljességgel vízbiztos.

Kiemelendő, hogy z alátétlemez két szélén végig futó öntapadó ragasztócsík anyaga SBS modifikált bitumen. A szakmabeliek jól tudják, hogy a modifikált bitumen sokkal rugalmasabb, könyebben kezelhető, sokkal jobban ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak. Legfontosabb előnye az SBS modifikált bitumennek az oxidált bitumennel szemben, hogy sokkal ellenállóbb a hideggel szemben, így megtartja megmunkálhatóságát alacsony hőmérsékleten is. A ragasztócsíkot alkotó bitumen massza a modifikált bitumen használatának köszönhetően sokkal lágyabb, ragadósabb, képlékenyebb azonos hőfokon, mint az oxidált bitumennel készült. Ez az extra ragadósság fokozza az alátétlemez vízzárásának biztonságát.

Bár az IKO a CAMBRIDGE XTREME zsindelyt még a fent említett 9,5°-os dőlésszögnél is extrémebb, kis lejtés mellett tesztelte (7,5°-os mintatetőn) de a hivatalos garancia a 9,5°-os tetőlejtéstől engedélyezi alkalmazni ezt a zsindelyt és csak az ARMOURBASE PRO PLUS alátétlemezzel.

Fontos tulajdonsága még az ARMOURBASE PRO PLUS alátétlemeznek, hogy a felső, zöld felületét zsindely fektetést segítő vonalakkal nyomtatta meg az IKO. Ezek az egymástól 15 cm távolságra lévő függőleges és vízszintes vonalak nagy segítséget nyújtanak a tetőfedőnek, hiszen feleslegessé teszik a krétavonalak használatát, így rengeteg értékes időt spórolnak a kivitelezőnek és munkadíjat a tulajdonosnak.
Fontos megjegyezni, hogy ezek a vonalak csak abban az esetben használhatók a zsindely felrakása során hiba nélkül, ha a tetőszerkezetben nincsenek lényeges, nagy mértékű geometriai torzulások és az ARMOURBASE PRO PLUS alátétlemezt sikerül az eresz vonalával tökéletes párhuzamban lefektetni.

 

Röviden összefoglalva az ARMOURBASE PRO PLUS zsindely alátétlemez előnyeit:

  • tökéletes vízzárás (öntapadó átfedések a két szélen)
  • költséghatékony (dupla fedés helyett egy réteg, ragasztott átfedéssel, akár 77%-os megtakarítás (Armourbase 30 alátétlemezzel történő dupla fedéssel összehasonlítva))
  • 30 m2 / tekercs = könnyű kezelhetőség, gyors munkavégzés
  • alacsony ár (a dupla fedéshez és/vagy az ARMOURBASE PRO-hoz viszonyítva)
  • a hagyományosnál jóval bővebb felhasználási terület (már 9,5°-os tetőlejtéstől rakható CAMBRIDGE XTREME zsindellyel)
  • már önmagában felrakva is védi a tetőszerkezetet a kivitelezés során
  • „eltéphetetlen”, poliészter hordozóréteg (extra erős szakítószilárdság)
  • használható új tetőre és felújításhoz egyaránt
  • anyagában nyomtatott vezető vonalak segítik a zsindely felrakást
  • modifikált bitumenes ragasztófelület (fokozott tapadási erő)

Hozzászólás

Biztonsági kód


Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421