Használható-e szögbelövő zsindelyhez?

Szerző: aczidor Kiadva: Zsindely felrakás Elkészítés dátuma: 2020-08-05 Találatok: 1682 Megjegyzés: 0

Zsindelyezés szögbelövővel

Sokszor kapjuk meg a címben szereplő kérdést, mert egyre népszerűbbek a szegező, szögbelövő gépek itthon is.

A Youtube-on rengeteg amerikai videót láthatunk, ahol villámkezű tetőfedők pneumatikus szögbelövő gépekkel szélsebesen szórják fel a zsindelyt az általában meglehetősen kis lejtésű tetőkre. Ezek ugyan nagyon látványos felvételek, de tudnunk kell, hogy a szögbelövő használatával a tökéletes zsindely fedés kialakítása csak megfelelően beállított és körültekintően használt gép esetén lehetséges.

Mivel a zsindely felrakás során elkövethető egyik legsúlyosabb következményekkel járó hiba a szögelés helyének és/vagy módjának elrontása, így elengedhetetlenül fontos, hogy a zsindely rögzítése tökéletes legyen.

Mire kell figyelnünk szögbelövő használata esetén a zsindely felrakás során? Első és legfontosabb, hogy a szögbelövő pneumatikája megfelelő erősségűre legyen beállítva. Az IKO zsindely felrakási útmutatójában szigorúan megadja, hogy a szög fejének milyen mélységig szabad a zsindely felszínébe hatolnia. Bár elkerülendő, hogy a zsindelyszög feje kiálljon a zsindely felszínének síkjából, de az is nagy hiba, ha a zsindelyszög feje bevág a zsindely felszínét alkotó bitumen rétegbe. Miért jelent ez problémát? A zsindely a nyári nap melegének hatására 60-80 °C  hőmérsékletig is fel tud melegedni, ugyanakkor az esti hidegek során akár 0-10 °C köré le tud hűlni. Ez jelenthet akár 65-70 °C-os hőingadozást is egy napon belül, ami természetesen dilatációs mozgást, hőtágulást és zsugorodást okoz. A zsindely bitumen tartalma hivatott ezt a hőmozgást kivédeni, de ha a zsindelyszög feje belevág, túl mélyre hatol a zsindely felszínébe, úgy a sok mocorgás hatására a szög akár át is tépődhet a zsindelyen, annak felválását okozva. Természetesen az ilyan, hibásan rögzült zsindelyt aztán a szél feltépheti.

A jó hír az, hogy a fent leírt beállítás gyakorlatilag az egyetlen negatívum a szögbelövő használatával kapcsolatban, viszont rengeteg előnnyel jár. Mik ezek?

Gyors munkavégzés - egy ember egy géppel is rengeteg zsindelyt tud rögzíteni
Pontos szögelési hely - a szög mindíg a megfelelő helyre lesz beütve
Egyenletes szögelési mélység - a fenti beállítást egyszer jól elvégezve sok tízezer szöget üthetünk pont ugyanolyan tökéletesen a helyére. Ezt kézi kalapácsolással nagyon nehéz, ha nem lehetetlen lenne produkálni
Mindíg pontosan derékszögben történő szögelés - nem fordul el a szög, nem ütjük be ferdén, nem kell kihúzni, újraütni
Nincs elszórt szög mindenfelé - a szögbelövő szögei 120 darabos körtárban vásárolhatók, nem pereg, nem hullik, nem ömlik ki a felrúgott vödörből
Általános használhatóság - rögzíthetünk vele kezdősort, bádogokat, alátétlemezt, zsindelyt és még sok minden mást is
Fizikailag kevésbé megterhelő - szemben az egész napi kalapácsolással
Nincs sérülésveszély - míg kalapács használatakor elkerülhetetlen, hogy naponta egy-két alkalommal rácsapjunk valamelyik ujjunkra, szögbelövő használata esetén erre nincs esély
Biztonságos - a szögbelövő dupla elsütő mechanizmussal készül, így lehetetlen elsütni olyankor, amikor nem fekszik fel a zsindely felületére

IKO zsindely felrakása Bistitch RN-46 szögbelövővel - zsindely.netMindent összevetve a szögbelövő használata a zsindely felrakása során egyre elfogadottabb és egyre szélesebb körben népszerű, így IKO zsindely forgalmazóként cégünk is megkezdte a gépek értékesítését. A kínálat egyik legkedvezőbb tulajdonságokkal bíró darabja a Bostitch RN46 zsindely szegező gépe, így cégünk ezt a típust választotta forgalmazásra.
Amennyiben csak néha, vagy csak egyetlen tetőfedési, zsindelyezési projekt erejéig szeretné használni a zsindely szögbelövő gépet, úgy nem szükséges azt megvásárolnia, bérelheti is tőlünk az adott időszakra (egy hetes szakaszokban).
Természetesen a zsindely szegező géphez használatos zsindelyszöget is forgalmazzuk, a zsindely felrakás során megkívánt hosszúságokban. Leggyakrabban a 32 mm hosszúságú zsindelyszöget használják vásárlóink a hagyományos téglány vagy hódfarkú zsindelyekhez, de tartunk 38 mm hosszú körtáras zsindely szöget is a laminált zsindelyek felrakásához.

A válasz tehét a címben feltett kérdésre: igen a szögbelövő nagyon hasznos szolgálatot tehet a zsindely felrakása során és megfelelően beállítva megkönnyíti, felgyorsítja és ezzel gazdaságosabbá teszi a zsindelyezés munkáját.

Hozzászólás

Biztonsági kód


Hívjon minket:

(+36) 30 638 3421